En berättelse som belyser romernas situation i Sveriges under 1930-talet!
Den 8 april är det Romernas internationella dag och då har jag passat på att läsa ungdomsboken ”Försvunnen” som är en fängslande och kraftfull skildring av 1930-talets Sverige som ställer viktiga frågor om allas lika värde. Berättelsen utforskar de tragiska händelser som drabbade människor med ”fel” bakgrund, inklusive dem med romska rötter, personer med funktionsvariationer och dem som led av sjukdomar som epilepsi.
Genom att lyfta fram dessa orättvisor och fördomar ger boken en djup som inbjuder till livliga diskussioner. Den belyser de fortsatta bristerna och utmaningarna i vårt samhälle idag, och skapar en stark uppmaning till reflektion och handling.
Detta är en gripande och tankeväckande berättelse som belyser samhälleliga orättvisor och visar på styrkan i att aldrig ge upp, oavsett hur hopplöst situationen kan verka. Boken har ett starkt budskap och är definitivt väl värd att läsa för ungdomar från 9 år och uppåt.
Boken ”Försvunnen” är den första delen i trilogin ”Blodsvänner”, som även innehåller delarna ”Vittnet” och ”Bortförda”. Den är skriven av den begåvade och produktiva författaren Camilla Lagerqvist, vars verk håller hög litterär kvalitet. I trilogin ”Blodsvänner” belyser hon romernas situation i Sverige under 1930-talet.
Hennes förmåga att väva samman komplexa berättelser med historiska inslag och starka karaktärer gör hennes verk fängslande och oförglömliga, vilket djupt engagerar läsaren.
Jag ser verkligen fram emot att fortsätta läsa om de tre modiga vännerna som kämpat för rättvisa i ett Sverige från det förflutna. Deras kamp påminner oss tyvärr om att frågor om människors lika värde fortfarande är lika aktuella idag, vilket gör berättelsen än mer gripande.
I boken ”Försvunnen” möter läsarna trettonåriga Disa, som tillhör resandefolket under 1930-talet. Hennes liv präglas av sorg och osäkerhet sedan hennes mamma plötsligt har försvunnit, och hennes pappa har gift om sig och skapat en ny familj. En dag kommer barnavårdsmyndigheten och tvångsomhändertar Disa för att placera henne på ett barnhem. Där bor andra barn som också har blivit omhändertagna, många på grund av sällsynta sjukdomar eller släktskap med personer av ”fel” ursprung.
Lyckligtvis har Disa sin morfar Ludde, som besöker henne varje vecka och delar med sig av berättelser och äventyr under somrarna. Men plötsligt försvinner Ludde spårlöst, och Disa står ensam kvar, förvirrad och orolig över vad som har hänt. Tillsammans med sina vänner Albin och Ville bestämmer hon sig för att undersöka hans försvinnande.
Rykten om att fler personer från resandefolket har försvunnit, samt mystiska aktiviteter kopplade till Rasbiologiska institutet i Uppsala leder Disa och hennes vänner djupt in i en dyster verklighet. Det viskas om att barnen används i fruktansvärda forskningsprojekt och operationer. Kan institutet också ha något med morfars plötsliga försvinnande att göra? Disa och hennes vänner är fast beslutna att avtäcka sanningen, oavsett vad den må vara.