*Detta temainlägg kommer att uppdateras med nya boktips och lektionsmaterial.
Den 6 februari är det samernas nationaldag och den samiska språkveckan är vecka 43 och då har ett ypperligt tillfälle att sätta fokus på samerna, deras kultur, historia och vad det innebär att vara ett ursprungsfolk i Sverige idag.
Då vill jag passa på att tipsa om fler olika böcker med samisk handling, samt material och radiodramatiseringar.
I den svenska läroplanen för grundskolan, förskoleklassens och fritidshemmens verksamhet är ett av målen att varje elev efter genomgången grundskola ska ha fått:
“Kunskaper om de nationella minoriteternas (judar, romer, urfolket samerna, sverigefinnar och tornedalingar) kultur, språk, religion och historia”
Lgr11, avsnitt 2.2
Samer är ett av världens urfolk, men vad betyder det? Vart ligger Sápmi? Och varför är det samiska språket hotat?
I den lättlästa och pedagogisk faktaboken”Fakta om Sámpi” där du såklart får svaren på dessa frågor och tillhörande lättläst fakta som lär dig mer om samerna.
Boken är lättläst med stödjande fotografiska bilder. Den lättlästa fakta texten innehåller även markerad text vid svårare ord som förklaras på ett lättförståeligt sätt nederst på boksidan.
Följ med på en djupdykning i den nordsamiska kulturen och språket. ”Vår i Sámpi ~ Gidda Sámis” och ”Fest i Sámpi ~ Feasta Sámis” är två färgstarka och gripande bilderböcker som tar läsaren med på en spännande resa genom den nordsamiska kulturen.
I bilderböckerna ”Ailo på Kråkbärsfjället”, ”Ailo på rödingfiske” och”Jul hos Ailo” får vi utforska den vackra fjällnaturen tillsammans med lekfulla lämlar som springer runt i kråkbärsriset, och upptäck den imponerande rödingen som simmar i Silversjön. Under denna fjällresa möter vi även samer och deras fritt strövande renar i det vackra Soldalen.
Böckerna om Ailo är tre fristående bilderböcker som väcker nostalgiska minnen av de älskade böckerna om den blåhåriga fantasifiguren Plupp och Plupps två djurvänner, lämmeln Lämmel och hermelinen Hermelin.
Böckerna om Ailo tar läsarna med till en färgsprakande och fantasifull fjällvärld, där de fantastiskt utförda och vackra illustrationerna av Christine Tomtlund pryder varje uppslag. Dessa detaljrika och färgstarka bilder ger liv och karaktär och berättelsen, vilket fördjupar läsarens upplevelse och gör att böckerna verkligen fördjupar läsarens upplevelse.
Tillsammans med böckernas engagerade berättelser skrivna med lättlästa text i korta stycken skriven av författaren Li Nolin är böckerna perfekta både som individuell läsning som till högläsning för barn i åldrarna 4 till 8 år.
Via Barnens radio finns det två olika radiodramatiseringar med samisk handling som riktar sig till barn och unga.
I barnradiodramatiseringen ”Det magiska skrinet”hör du samiska sagor om det gamla lassot som längtar efter att bli använt igen, Inga och pappa som far till fjälls för att laga stängsel, pojken som blir bortbytt av en underjordisk Haldi, försteningen på julafton och när Lávrra räddade Neiila från jätten Stallo.
Här har jag laddat ner alla avsnitt med tillhörande bilder till barnradiodramatiseringen ”Det magiska skrinet.
I barnradiodramatisering ”Elsa i Saajvoe-kungens rike” är en spännande och magisk berättelse om Elsa Laula som försöker rädda sin pappa och lillebror som hamnat i Saajvoe-kungens rike, nere under en sjö.
Berättelsen är en saga men Elsa Laula fanns på riktigt. Hon var en modig och viktig person som kämpade för samernas rättigheter under hela sitt liv.
Utforska den spännande samiska kulturen med denna samiska tipspromenad.
Denna tipspromenad med 20 frågor och tillhörande svar om samer, deras traditioner och tillhörande fakta inklusive tillhörande svar och svarstalonger riktar sig till elever från ca åk 3 och uppåt.
Ta del av detta samiska korsord, där vi utforskar den spännande samiska kulturen!
Korsordet består av 19 olika frågor som täcker olika ämnen inom samisk kultur.
Detta korsordär skapad speciellt för elever från årskurs 3 och uppåt som tar eleverna med på en spännande resa genom den rika samiska kulturen. Genom att göra korsordet får eleverna möjlighet att testa sina kunskaper och lära sig ännu mer om samernas historia, traditioner och betydelse.
Exempel på frågor kan vara:
Fråga: Vad kallas det område där samer traditionellt har bott?
Svar: Sápmi
Fråga: Vad är namnet på det traditionella samiska tältet?
Svar: Kåta
Korsordet består av två sidor. Första sidan innehåller ett korsord med tillhörande bilder och den andra sidan presenterar frågorna. På sista sidan finns en bild med de rätta svaren.
Det finns även möjligheten att ladda ner tipspromenaden, korsordet och målarbilderna som ett samlat temamaterial.
Upptäck nordsamiska ord på ett roligt och spännande sätt med detta samiska memoryspel!
I spelet får ni en fantastisk kombination av svenska ord och deras motsvarande nordsamiska ord, allt med färgglada bilder som gör inlärningen både lekfull och engagerande.
Materialet innehåller hela 60 ord, noggrant uppdelade på sex A4-sidor, vilket ger en riktigt dynamisk upplevelse.
Memoryspeletär perfekt för barn från 3 år och uppåt och är en fantastisk aktivitet, oavsett om ni befinner er i klassrummet, hemma eller vill göra en underhållande aktivitet inför samernas nationaldag den 6 februari och under den samiska språkveckan under vecka 43.
I det nordsamiska memoryspelet hittar du ord som är centrala för den samiska kulturen, såsom ”kolt” och ”jojk”. Dessutom inkluderar spelet ord relaterade till familjen, som ”mamma” och ”pappa”, samt matrelaterade termer som ”mat” och ”äta”.
Du får även lära dig olika naturord, som ”skog” och ”blomma”, samt ord som hör till skolans värld, exempelvis ”bok” och ”läsa”. Spelet innehåller också djurord, som ”ren” och ”hund”, och avslutas med vanliga hälsningsfraser som ”hej” och ”hejdå”.
Detta gör memoryspelet till en mångsidig och lärorik upplevelse!