”Veras krig” är en detaljerad och trovärdig berättelse om barndomen i krigets vansinne under andra världskriget.
Det här är verkligen en högst aktuell och viktig bok som ger läsarna en fasansfull inblick i hur det kan vara att drabbas av krig, bombanfall, brist på mat, vatten och bränsle, samt förlusten av nära och kära.
Ett barn under belägringens fasor!
“Veras krig” är en känslosam och trovärdig berättelse om krigets alla fruktansvärda fasor som skildras detaljerat och realistiskt utifrån tioåriga Veras perspektiv.
Boken utspelar sig under Leningrads belägring 1941, men det kunde lika gärna vara någonstans i Ukraina just nu.
~ ”Året är 1941. Vera är 10 år och bor i Leningrad (nuvarande S:t Petersburg) i republiken Ryssland i Sovjetunionen. Andra världskriget har pågått i snart två år när Tyskland inleder Operation Barbarossaoch anfaller Sovjetunionen. Leningrad är ett av målen. För människorna i staden förändras tillvaron bit för bit. Alla deltar i mobiliseringen, också Vera och hennes jämnåriga. Veras pappa skickas till fronten, hennes mamma hamstrar mat, hennes storasyster gräver skyttegravar och hennes skola görs om till sjukhus. Tyskarna kommer allt närmare. Staden utsätts för bombanfall och granateld.
I början av september är Leningrad omringat. Belägringen, som ska komma att vara i nästan 900 dagar, har inletts. Maten i staden ransoneras men ransonerna blir allt mindre och mindre. Här får läsarna följa Vera från krigsutbrottet i juni 1941, genom den allt kallare och matfattigare vintern.
Under den tiden svälter invånarna. För Vera blir kriget till slut vardag samtidigt som det dikterar hela hennes tillvaro. Hon leker med sin vän Katja. Men de letar också bombsplitter, ved och fallfrukt.
Vera funderar mycket på rättvisa och orättvisa. Är det rättvist att hon får mer mat än Katja? Är det rättvist att Katja ofta får brev från sin pappa och Vera inte några alls? Här finns också ljusglimtar, som nyårsfester, höjda matransoner och hjälpsamma medmänniskor. ”
Läs denna bok för din egna skull, men även tillsammans med barn- och unga i din närhet!
”Veras krig”är en passande bok att läsa tillsammans som svar på barns frågor om krig och flykt.
Att läsa en bok om krig kan vara ett sätt att bearbeta oro och rädsla. Avståndet i tid bidrar till en distans som gör det möjligt att närma sig det svåra utan att det blir övermäktigt.
Även om jag anser att bokens framsida inte är den mest lockade så är bokens innehåll så mycket bättre. Här har författaren Katarina Kuick skrivit en en fiktiv berättelse om en sann historisk händelse som utspelar sig med korta kapitel där språket är relativt enkelt med väldisponerat innehåll. Här har författaren lyckats ge en tydligare bild till alla barn och unga som då liksom nu försöker förstå vad krig är. Med sitt tunga ämne har författaren lyckats skildra de obegripliga där hon lyfter frågor kring krig och fred, etik och moral, solidaritet och egoism. Författaren lyckas verkligen balansera känslor, tankar och verkligen på ett mycket uttrycksfullt sätt.
Boken blev nominerad till Barnradions bokpris 2022
Till boken finns det en lärarhandledning som riktar sig till elever i åk 4 och uppåt.
Det är inte jobbigt att dö, det är jobbigt att överleva!