I alla berättelser kan du läsa om många spännande äventyr där Bamse och hans vänner möter trollkarlar, sjörövare och banditer. I serietidningarna om Bamse ryms även berättelser om vardagliga händelser och historier som baseras på fakta.
För de yngsta barnen mellan 0 till 3 år finns pekboken Min första bok om Bamse där barnen får läsa om Bamse och hans vänner. Boken är gjord i hårdare kartong med tydliga flikar så barnen lätt kan bläddra själva.
Bamse för de yngsta är en ”pektidning” som innehåller serier specialskrivna för små barn i åldrarna 1 till 4 år.
Serietidningen är skapat i tjockt och tåligare papper som är lite glansigt med stora färgstarka bilder som är lätta att förstå tillsammans med lite textmängd som är skrivet i versaler i pratbubblor som finns med i anslutning till bilden något som även kan passa bra för barn som håller på att lära sig läsa.
Bamse för de yngsta inleds med en sida som presenterar den figur som berättelsen handlar om och avslutas med en enkel aktivitetssida.
I serietidningen Rackartyg med Vargkusinerana får vi läsa mer om när vargkusinerna har långtråkigt och bestämmer sig för att hitta på lite bus med Lille Skutt.
I slutet av tidningen finns en skojig pysselsida.
Gör läsningen rolig med Bamse och hans vänner i lätt att läsa böckerna som passar perfekt för barn som precis har knäckt läskoden som i boken Skalmans rymdraket som passar barn från 3 till 6 år. Boken är fylld av fina illustrationer och berättelsen är skriven med korta, lätta meningar som barnen själva kan läsa eller tillsammans med stöd av en vuxen.
Här kan barnen själva eller tillsammans med en vuxen läsa det spännande rymdäventyret när Bamse, Lille Skutt och Skalman hjälper en rymdfarare i yttre rymden från att bli träffad av en meteor.
Längst bak i boken få man lära sig lite mer om solen och stjärnbilderna.
Planeter, stjärnor, rymdfarkoster och astronauter – visst är det spännande!
Det finns så ofantligt mycket att upptäcka.
Tillsammans med Bamse kan du hitta på lite olika rymdaktivitetersom att rita stjärnor och planeter och lär dig att göra en egen rymdraket.
Bamse är väldigt pedagogiskt och i Bamse kula att lära siffror är tidning med ett lärande koncept. Tidningen Kula att lära är framtagen i nära samarbete med pedagoger och tar upp ämnen som alfabetet, siffror, klockan, djur i skogen etc.
I tidningen Kul att lära siffror är fylld med pedagogiska mattematiska och underhållande sidor som riktar sig till barn mellan 4 till 7 år.
Här får barnen lära sig allt från att lära sig siffror och skriva dem, lära sig att addera, och subtrahera på lekfulla sätt, lära sig antal, färglägga efter siffror och mycket mer och mitt i tidningen finns även en kort serie med en lite mattekluring.
Matematik finns runt omkring oss i vardagen utan att vi alla gånger tänker på det. Matte är inte bara siffror utan även avstånd, vikt, storlek, geometriska former osv. Om man tidigt introducerar matematiken i lek och samtal blir den mindre abstrakt längre fram i livet.
Exempel på sånger och ramsor som innehåller räkning är ”Fem små apor”, ”Fem fina fåglar” och ”Tio små indianer”. Texterna hittar du lätt på Internet (på Youtube kan man även hitta klipp där barn sjunger dessa).
En färsk undersökning visar att många föräldrar slutar läsa högt för sina barn alldeles för tidigt. Därför tar världens starkaste och snällaste björn nu upp kampen för att öka högläsandet i hemmen – med hjälp av inspirerande tips.
Alla är vi mer eller mindre bra på olika saker, och jag tycker det är viktigt att alla ska få möjlighet att klara av saker utifrån sina förutsättningar. I Bamses skola om dyslexi kan du läsa mer om vad dyslexi är. Att man har dyslexi betyder inte att man är mindre begåvad än någon annan.
I Bamsetidningen kan du läsa om Pigga-Kott som har dyslexi. Det betyder att hon har svårt att koppla ihop bokstäver och språkljud vilket gör det svårt för henne att läsa. Samtidigt har Pigga-Kott en utomordentlig fantasi och hon älskar att hitta på berättelser.
Men hur ska hon kunna skriva ned dem när det är så svårt att skriva
Du hittar även en faktasida på sidan 16 om dyslexi i tidningen.
Till denna berättelse har det tagits fram en lärarhandledning med olika arbetsmoment som är anpassat för F till åk 3, som vi hoppas ska sprida kunskap om dyslexi och öka acceptans för olikheter. Dessa går att ta del på sidorna 17 till 37.
Barn och ungas fysiska och psykiska hälsa är viktiga faktorer för deras förutsättningar i lärandet. Mår man bra är det lättare att lära!