Har du Mens, eller? är en berättelse som kan ge stöd och uppmuntran inför de stora förändringarna i kroppen och livet när en tjej får mens första gången. Och visst vore det fantastiskt om också killarna ville läsa den!
Boken handlar om Ida, 11 år som får sin första mens. Först känns det jobbigt och konstigt och magen gör ont. Men när Ida berättar för mamma blir det lite bättre. Hennes bästa vänner Najma och Alice har inte fått mensen än, men Najma tror att hon är på väg. De bestämmer att de ska ha första mensen-fest för att fira eller kanske mest för att få äta massa choklad. Men så händer något i klassrummet som gör att Ida cyklar hem och aldrig mer vill gå tillbaka till skolan.
Den här berättelsen visade både den här osäkra känslan och något av en revansch mot slutet vilket ger mig hopp om att dagens livmoderbärare kanske inte behöver skämmas så mycket över mens som jag och många med mig gjort.
Det här är en lättläst bok om ett viktigt ämne där jag tror många tjejer känner igen sig i, oron över sin första mens och vad ska andra säga. Det här är bok som visar att mens inte är något att skämmas över!
Det är en lättläst bok för tjejer och killar från 9 års åldern och uppåt. Till boken finns även gratis lärarhandledning.
Kan vi en gång för alla normalisera mens och inte skambelägga alla flickor och kvinnor. Kan vi ta bort tabut så att hälften av världens befolkning slipper smyga med det!
Idag den 28 maj är det internationella mens dagen!
Mens – blodet som symboliserar all den kontroll, diskriminering och det våld flickor och kvinnor utsätts för eftersom det för många börjar precis då: vid första mensen.
Första mensen kan innebära att livet förändras över en natt.
Flickor riskerar att giftas bort och få barn
Flickor tvingas sluta skolan
Flickor skambeläggs och trakasseras
Flickor saknar tillgång till mensskydd, säkra toaletter och rent vatten
Flickor får sin frihet begränsad
Mens är blodigt allvar, om global jämställdhet.
ViaLektion.sefinns det övningar med fördjupningar och arbetsuppgifter om mens och flickors rättigheter, jämställdhet och global utveckling. Plan International har tagit fram ettmaterialmed målsättningen att öka elevers kunskap och medvetenhet om flickors utsatta situation kopplat till mens.
Materialet riktar sig för grundskolan och gymnasiet med olika inriktningar i lärarhandledninginom ämnena: Ma/No/Teknik, NO, SV/SO, Samhällskunskap, Svenska, Övrigt, Ämnesövergripande.
Gör som jag och anta utmaningen:
1. Måla 5 röda punkter på naglarna – en för varje konsekvens som drabbar flickor!
2. Swisha 5 kronor till 900 73 11
3. Posta din bild och nominera minst 5 vänner att anta utmaningen.
Härkan du ta del av tre stycken affischer för att sätta upp i skolbiblioteket, klassrummet i skolsysters väntrum mm.
En book som bör ta blodigt allvar är faktaboken Fakta om mens uppmärksammar vikten av att släppa all tabun som finns kring mens. Något som är det mest naturliga i världen men ibland så svårt att prata om.