”Djurslottet - Fröken Bengalore” är en politisk fabel om diktatur och terror men framförallt ett spirade motstånd och en gnista av hopp.
”i Djurslottet – Fröken Bengalorebefinner vi oss i mellankrigstiden i ett gammalt slott som överges av människor. Här har nu djuren tagit över platsen, som nu lever i autarki där slottet styrs av den enväldiga och hårdnackade tjuren Silvio och hans hundmilis.
Men något är fel! Utan pardon, med diktatorisk järnhov, arbetas djuren på slottet till utmattningens gräns, allt för samhällets bästa… men varför leder det minsta felet till avrättningsplatsen?
Fröken Bengalore, en rädd och kuvad katt som försöker skydda sina två ungar, slår sig samman med kaninen César och den kloka, mystiska råttan Azaskiner i kampen mot orättvisan. Motståndet, olydnaden och det okuvliga skrattet blir deras vapen, i kampen mot diktaturens tänder och klor.”
”Djurslottet” låter som en ofarlig grafisk roman där huvudrollerna är djur, men som i själva verket faktiskt ger oss en sorglig och ärlig insikt på vad som faktiskt händer i delar av våran värld.
Vad vi lärt oss av historien är att människan inte lärt sig något av den. Våld föder mer våld, för mycket makt göder makthungern, en privilegierad minoritet suger ut den fattiga majoriteten, och så vidare. Sedan finns det de tillfällen i historien när mönstret bryts, när någon är beredd att dö för sin sak, men inte att döda. Djurslottet har hämtat sin inspiration från George Orwells klassiker ”Djurfarmen” men ”Djurslottet” är också en hyllning till de motståndskämpar som med hjälp av fredliga medel och en okuvlig vilja lyckades ändra historiens gång mot alla odds. Namn som Mahatma Gandhi, Martin Luther King, Nelson Mandela, Lech Wałęsa och många fler.
”Djurslottet – Fröken Bengalore”är en politisk fabel som med sina grafiska seriebilder tar upp orättvisa och lidande men framförallt om hopp, fred och frihet!