Mens är #blodigtallvaroch jag vill uppmärksamma vikten av att släppa all tabun som finns kring mens. Något som är det mest naturliga i världen men ibland så svårt att prata om.
“Fakta om mens”är en bok för alla som är nyfikna på mens – killar som tjejer. Med första mensen kommer många tankar och känslor. Vad ska en göra? Vem ska en prata med? Varför har man mens? Vad händer i kroppen? Varför gör det ont? I den här boken får du lära dig mer om mens. Du får koll på alltifrån bindor till menskoppar. Hur ofta har en mens? Hur mycket blöder det? Och vad är egentligen PMS?
Jag har tagit del av boken genom bok appenBibblix som ni kan läsa mer omhär.Boken finns även översatt tillArabiskaochSomaliska.
Det finns mensskydd som bindor och tamponger, men det finns även menskopp något som är bra för miljön, plånboken och underlivet. Härkan ni läsa mer om menskopp.
Till boken finns det även lärarhandledning som riktar sig till lärareoch elever.
Barnradion har samlat avsnitt med frågor och svar om mens som ni kan ta del av det här.
Mens – blodet som symboliserar all den kontroll, diskriminering och det våld flickor och kvinnor utsätts för eftersom det för många börjar precis då: vid första mensen.
Första mensen kan innebära att livet förändras över en natt.
Flickor riskerar att giftas bort och få barn Flickor tvingas sluta skolan Flickor skambeläggs och trakasseras Flickor saknar tillgång till mensskydd, säkra toaletter och rent vatten Flickor får sin frihet begränsad
Gör som jag och anta utmaningen!
1. Måla 5 röda punkter på naglarna – en för varje konsekvens som drabbar flickor.
2. Swisha 5 kronor till 900 73 11
3. Posta din bild och nominera minst 5 vänner att anta utmaningen. Använd #blodigtallvar och tagga gärna Plan International Sverige.
Lektion: Mens är blodigt allvar, om global jämställdhet.
ViaLektion.sefinns det övningar med fördjupningar och arbetsuppgifter om mens och flickors rättigheter, jämställdhet och global utveckling. Plan International har tagit fram ettmaterial med målsättningen att öka elevers kunskap och medvetenhet om flickors utsatta situation kopplat till mens.
Materialet riktar sig för grundskolan och gymnasiet med olika inriktningar i lärarhandledninginom ämnena: Ma/No/Teknik, NO, SV/SO, Samhällskunskap, Svenska, Övrigt, Ämnesövergripande.