Nosbleed studio reser i den Svenska historien
Serierna är baserade på historiska efterforskningar och boken är uppdelad i tre olika korta berättelserna som är samlade i samma bok med temat “Reser i den svenska historien”. Alla berättelser utgår från tidigare århundraden där vi får följa med en flicka som reser tillbaka i tiden till en häxrättegång under 1600-talet, en bondflicka som lever de tuffa livet på 1800-talet och drömmer om Amerika och om två finska krigsbarn som skickas till Sverige för att undkomma 2:a världskriget. Alla berättelserna är berättade ur unga personer perspektiv.
Dessa historiska berättelser kräver en hel del efterforskning och bildreferenser för att se till att alla detaljer stämmer. Utan dessa kan inte en berättelse eller serie kännas övertygande. Innan vi läsare får ta del av varje tecknares historia får man läsa hur de olika tecknarna kom fram till sin berättelse. De tycker jag som läsare var riktigt intressant del i boken.
Jag har läst en hel del olika serier när jag var ung, men aldrig manga. Manga har alltid funnits med blivit större och populärare under 2000 talet anser jag. Jag tycker att det är spännande att att man kan teckna manga med så många olika stilar och det märker man framförallt av i denna bok. Jag tycker även att de är bra att de tagit upp ämnen som verkligen har hänt i Sveriges historia och berättat de på ett mer ny modernt sätt.
De som är bra med serier och manga är att man når ut till fler läsare.
Serieformatet gör berättelsen tillgänglig för alla, eftersom det erbjuder fler ingångar och passar elevernas olika behov på olika sätt. Böcker i serie och manga är perfekt för barn och ungdomar som kämpar med läsningen. De kommer snabbt in i nästa bok med samma karaktärer, miljö och språk. Detta i sin tur skapar ett bra flyt i läsningen.
Det som är mindre bra med texterna i seriealbum och manga är att det envisas med att använda sig av endast versaler när de skriver. Hur kommer det sig?
Ett tidigare blogginlägg om serier och manga och hur den typen av berättelse kan skapa läslusten för alla har jag skrivit här.
Lärarhandledningen ger konkreta förslag på lektionsupplägg för att analysera serierna i boken, diskutera de teman som tas upp och skapa serier med eleverna. Boken passar bra som ämnesöverskridande samarbete mellan svenska-, historia- och bildlärare.
Skaparen fick idén till “Häxan” utifrån om vad som skulle hända om man tog en karaktär från vår tid och satte i en historisk situation som var vanligt på 1600-talet, men som faller befängt för oss idag.
Även om det var en del fiktion med i berättelsen (inget fel med det) så har ändå häxprocess hänt och inte bara i Sverige. Under medeltiden ansågs trolldom inte som ett brott. Det var inte förrän senare tid som det blev brottsligt. I Sverige avrättades omkring 400 personer för häxeri mellan 1492 och 1704. Den intensivaste häxjakten skedde åren mellan 1668 och 1676 under det så kallade “det stora oväsendet” då vaga vittnesmål räckte för att genomföra en häxprocess. Detta orsakade att en mängd oskyldiga människor dödades, främst kvinnor.
Även om alla skapare fick lika mycket utrymme i boken så kändes de på något sätt som det går lite fort och visa bilder känns inte färdig skapade eller att tecknaren hade för lite tid att skapa i olika serierutor, då bl.a ansiktes detaljer och andra viktiga detaljer inte fanns med i visa serierutor.
De skulle dock vara spännande att ta del av vad som händer efter det att denna berättelsen är slut.
Adjö Sverige
Denna berättelse var den som tilltalade mig mest både utifrån sättet tecknaren hade skapat sina bilder, men även att tecknaren fick med en sådan bra handlingen från början till slut.
I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet var tuffa år för Sverige på grund av missväxten. Slutet av 1800-talet emigrerade omkring 1,5 miljoner från hemlandet, varav ca 180 000 emigrerade till Amerika som folk kallade för “den nya världen”.
De var både män och kvinnor som lämnade Sverige pga av många olika skäl som missväxt, överbefolkning, brist på odlingsmark, religiöst förtryck, bristande personlig frihet, relativt få arbetstillfällen, samt en mängd olika personliga skäl. De första europeiska emigranterna reste till Amerika i lastutrymmen på segeldrivna lastfartyg.
Jag tycker även om när tecknare lyckas få läsaren i stämning bara med att skapa rutor med händelser utan att behöva någon text. Som i bilden ovan.
Lailas resa
Under andra världskriget skickades omkring 80 000 finska barn till fosterfamiljer i Sverige. Cirka 15 000 återvände inte till Finland och en del av dem adopterades av sin svenska fosterfamilj. Färden till Sverige skedde främst med båt men även med tågtransporter via Haparanda