Genom berättelser som är både relaterbara och vardagliga fungerar kompisböckerna om Barnkonventionen som kraftfulla verktyg för att öka barnens förståelse och tydliggöra deras rättigheter på ett mer lättillgängligt sätt, med stöd av både bild och text.
I berättelserna om Igelkott, Kanin och deras vänner får barnen insikt i vikten av att visa tolerans och respekt för andra människor. Dessa sagor är avsedda att fungera som en introduktion till det långsiktiga arbetet med Barnkonventionen och mänskliga rättigheter, ett arbete som ska fortsätta genom både förskolan och grundskolan.
Dessa värdefulla och pedagogiska böcker kan användas i en lekfull lärandemiljö för att stärka både individuella barn och gruppen som helhet. De stimulerar tankar, väcker reflektioner och kan även ge upphov till frågor hos både de yngre och de äldre barnen.
Berättelserna om Kanin, Igelkott och deras vänner innehåller välbekanta karaktärer från de tidigare nämnda “Kompisböckerna”som du läsa mer omhär.
Följande titlar ingår i materialet:
* En egen plats
* Ett eget namn
* Få vård
* Lika värde
* Säga sitt
* Känna trygghet
* Lek, vila och fritid
* Gå i skola
* Äta mat
* Barnets bästa
Varje bok tar upp de olika artiklarna utifrån igenkännbara händelser i förskolan, och vinklar dem så att de relaterar till Barnkonventionens regler. I slutet av varje bok finns diskussionsfrågor som kan fungera som underlag för samtal mellan barn och vuxna.
Här får barnen möjlighet att tolka artiklarna själva och skapa sina egna illustrationer av Barnkonventionens artiklar, samt möjligheten att färglägga en målarbild.
Även de allra yngsta barnen har rätt att få veta vilka rättigheter de har.
Så till de yngsta barnen finns det en pekbokensom lyfter barnens rättigheter genom situationer som de känner igen och kan relatera till.
Handledningen ger dig som pedagog stöd i hur du kan arbeta med kompisböckerna baserade på barnkonventionen med syfte att stärka arbetet med barnens rättigheter. Här finner du bland annat aktiviteter, boksamtal, planeringar, kopieringsunderlag, arbetsmaterial och flanosagor.
Låt Kanin och Igelkott hjälpa till att lösa konflikter, få barnen att fundera på vad de behöver för att må bra och hur vi vill vara mot varandra. Kort och gott – material som stöd för värdegrundsarbete.
Jag vill även passa på att tipsa om böckerna“Rätt lätt 1″ och “Rätt lätt 2”, som på ett humoristiskt och träffande sätt förmedlar rättigheterna, vilket hjälper både barn och vuxna att förstå de komplexa begreppen i Barnkonventionen.
“Rätt lätt 1” är avsedd för barn i åldrarna 3 till 6 år, medan “Rätt lätt 2” riktar sig till åldersgruppen 7 till 12 år.
Jag har även skapat två olika tipspromenader som berör Barnkonventionen och FN-dagen.
Utmana elevernas kunskaper genom denna tipspromenad och lär dig mer om dina rättigheter som barn! Tipspromenaden består av 20 stycken lätta till medelsvåra frågor som berör Barnkonventionen och FN som passar att göra till FN-dagen den 24 oktober och till Barnkonventionens dag den 20 november.
Anpassat för elever i grundskolan från åk 1 till åk 6, men kan även passa för högre åldrar.