Forntidsglimtar – Bondestenåldern av Anna-Karin Andersson & Elin Jonsson
Boken är uppdelad av olika historiskt påhittade och medryckande berättelser utifrån sex olika barns berättelser som kunde ha hänt utifrån olika större fyndplatser från olika delar av Sverige.
Tillsammans l denna historiska resa bakåt i tiden varvas varje berättelse med intressant tidsenlig fakta från bondestenåldern och till alla sex kapitel skildras människorna och miljöerna från den tiden med färgade illustrationer som gör berättelsen mer levande.
Här får vi ta del av historisk fakta som hur man kunde ha levt under bondestenåldern, vad man jagade och åt beroende på vart i landet man bodde, vilket typ av material man använde för att göra vapen, hur olika föremål har hittats på troliga offerplatser och i gravar, hur människor troligen trodde på livet efter döden och olika sätt som man begravde de döda och om människorna kanske trodde på några slags gudar och annan historisk spännande fakta som forskare och arkeologer får fram utifrån olika fyndplatser.
Det här är andra fristående boken i bokserien Forntidsglimtar, sedan tidigare har jag recenserat boken ”Jägarstenåldern”.
Bokserien Forntidsglimtar är en lättläst bokserie som passar att läsas av alla historieintresserade barn som vill veta mer hur människan levde förr i tiden. Det är även historiskt högläsningsböcker som passar att användas i grundskolan när man arbetar med forntiden och de olika tidsepokerna.
Jag hoppas att det även kommer att komma ut som lärarhandledning till denna bok. För att underlätta lärare och elever att arbeta kring boken.
I ett tidigare blogginlägg under lektionsmaterial har jag skapat ett arbete kring forntiden som tar upp alla som fem tidsepoker under tidsåldern Holocen som ni kan ta del av här samt ta hem för att använda under undervisningen.